2017.04.01. 21:43 – Nihil_AK

A legjobb dalok bolondok napjára - Második rész - Hazai elmebetegek

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

lecter.jpg

Ahogy ígértük, itt a második rész, ezúttal a legőrültebb magyar dalokkal. További kommentár szükségtelen, pláne azért, mert ilyen késői órán nem is futja már ilyesmire. De hát az ígéret szép szó, vagy hogy mondják. Mai magyar versenyzőink: Topó Neurock Társulat, Beatrice, Ős-Bikini, Waszlavik, KFT, az Albert Einstein Bizottság, és persze a Timur Lenk

Topó Neurock Társulat - Rózsadombi asszonykórus

Ivánka Csabát manapság leginkább onnan szokás ismerni, hogy ő volt Geronimo magyar hangja a Bűnvadászokban. Természetesen, ahogy ez ilyen esetekben megszokott, sokkal több lakozott benne, hiszen emellett színházi rendezőként is önmegvalósított, valamint minden idők egyik legjobb magyar zenekarának, a Topó Neurock Társulatnak volt a frontembere. Az őrültséggel kapcsolatban talán a legjobb illusztráció, hogy a Topó első albuma, a Furnér 1 ténylegesen kör alakú farostlemezt rejtett a tasakban. Nem valószínű, hogy ennél többet kellene mondanunk, de ha mégis, akkor nézzétek meg a zenekarról készített dokumentumfilmet, vagy ha az sem lenne elég, akkor hallgassátok meg a Jön a baj című dalt!

Beatrice - Olajválság szvit

Sokan tartják a magyar könnyűzene két alapvetésének az Ős-Bikini két első lemezét. Szeretnénk most megosztani mindenkivel, hogy ezek az albumok nem maguktól nőttek ki a földből! A Beatrice utolsó, nem túl széles körben ismert felállása ugyanis már évekkel hamarabb elvetette a magvakat, amelyekből végül kihajtott a Születésnapi fűrész, vagy a Gyerekmese. 1981-ben olyan fazonok garázdálkodtak a zenekarban, mint az éppen billentyűsként tevékenykedő Waszlavik Gazember, vagy szólógitárosként később a Solarist és az Első Emeletet is erősítő Bogdán Csaba. Az Olajválság (Büntető jazz) szvit ennek a korszaknak egyik legkiválóbb alkotása, amelyet Feró jellemzően a lanyha fogadtatású Boney M.-feldolgozás után konferál be.

Bikini - Elhervadt a...

Természetesen az Ős-Bikini saját jogán is helyet követel magának a listán. Az első két, de inkább három lemez a magyar rock legőrültebb fejezeteit tartogatja az erre fogékonyaknak. Szinte nem is lehet választani a sok baromság közül, hiszen a Tréfás nép játék a XX.századból (Harapj rá a köszörűre), vagy az Ótyi-tyótyi egyaránt a műfaj csúcsteljesítményei közé tartoznak. Mi most mégis egy kevésbé ismert dalt választottunk, amely talán a valaha volt legcinikusabb kifigurázása a magyar rockzenének: a disszonáns gitárriffek felett minden sorban más zenekar dalszövegét idézve állítanak görbe tükröt a közösségnek, akik, tisztelet a kivételnek, az első hatalmi szóra lemondtak róluk. További versenyzők: Medvetánc, illetve a Mártha István komolyzenei hangszerelésével megfűszerezett Mondtuk, hogy ne menjél zenésznek, ami a maga nemében tömény zsenialitás.

Waszlavik Gazember Pefőfi Velorex Ullman Mónika Sámán Szabadcsapat László - Egy rózsaszínű káddal 

Nem tudom, hogy a hülyeség ragadós-e, vagy a korai Beatrice volt-e tele elmebetegekkel, de Waszlavik saját jogán sem maradhat ki egy ilyen válogatásból. Az (akkor épp) budakalászi sámán saját lemeze szintén alapmű a stílus iránt érdeklődőknek, hirtelen nem is tudjuk, melyik számot válasszuk, de valószínűleg a lemezt kezdő dal az azt megelőző bevezető szöveggel együtt pont megfelel, ha nincs épp kéznél a Hier Ist Mein Auto

KFT - Nem sikerül kikúrálni magam

Azt hiszed, hogy a Besenyő család az abszurd humor? Akkor nézd meg ezt a videót, és hallgasd meg ezt a dalt! A korai KFT abszurdabb volt, mint valaha bármi is a magyar könnyűzenében, és a Bábu vagy bőven csak a jéghegy csúcsa. Persze mit is várhatnánk egy olyan zenekartól, akiknek az első felállásában egy tag "dobállvány" szerepet töltött be, vagy ahol a tagok olyan verseket írnak, mint az "Aki csak pisilni ment a cukrászdába"? Há'nem? Há'de!

Timur Lenk - Matekmetál 

Teljesen biztos, hogy a jelenkor legjobb magyar zenekara a Timur Lenk. Munkásságuk figyelemmel követése bárkinek ajánlott, hiszen esetükben nem csak a zene és a szöveg alkot organikus egészet, de a honlapjukon található képregények, szociológiai tanulmányok, kalandjátékok szintén szerves részei ennek a sajátos mitológiának. A tartalom és a forma ilyen egysége utoljára az Iron Maidennél valósult meg ebben a teljességben, a különbség csak annyi, hogy Timur Lenk tagjai még egyházat is létrehoztak a rajongóik számára. Rod Smallwood és Steve Harris azóta is marják magukat, hogy ez nekik nem jutott eszükbe hamarabb.  

A.E. Bizottság - Szerelem

A végére egy kis önéletrajzi kitekintés. Ezt a dalt egykori kiváló rajztanárom, Forrai András mutatta nekem annak idején. Persze nem értettem, hogy miért jó ez, de a rajzórákba belefért egy kis magyar avantgárd, meg persze ilyen lemezek hallgatása is két kockológia elkészítése között és közben. Aztán később megismertem az érintettek, köztük Wahorn András munkásságát. Később, mikor ifjú rockzenészként szerelmi csalódásokból próbáltam ihletet meríteni - szerencsére ezek a dalok sosem jelentek meg - folyamatosan visszhangzott a fejemben, hogy "Köpni kell...phűűűű!!!". Aztán éveken keresztül próbáltam úgy ismerkedni, hogy vadásztam egy lányra, aki legalább úgy várja az új Dodheimsgard-lemezt, mint én. Sokáig voltam magányos ezáltal. Szóljon tehát a dal ezeknek az elveszett éveknek az emlékére, és persze azok örömére, akik jelenleg hasonló éveket élnek meg!

Ez volt tehát a legőrültebb magyar dalok szubjektív válogatása. Jövőre ismét találkozunk, akkor olyan zenekarok lesznek a vendégeink, mint a Nefogazz!, illetve a Spatzen Jodler Sextett meg a Tudósok. Addig is álljanak önök féllábon! 


beatrice bizottság bikini kft best of bolondok napja április elseje timur lenk waszlavik gazember topó neurock társulat



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása