2017.10.21. 17:43 – m.adi

Magyar dalok az Osztyapenkótól Sanghajig

dalmegosztás

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Tele van ismert arcokkal az aktuális dalmegosztás, nem is tudom, kit emeljek ki belőle, úgyhogy inkább nem is emelek ki senkit. Lejjebb új klipet láthattok a Magashegyi Undergroundtól, a Hétköznapi Csalódásoktól, Kozma Orsitól és az Angertea-től, hallhatjátok az Irie Maffia-tagokkal felálló Bupino közös dalát Fluor Tomival, a volt Polly is Dead-es Polonkai Tamás új zenekarát, és még a Ramen Brothers tagjai is ismertek elvileg, bár ők nem mondják meg magukról, hogy kicsodák. A poszt pedig rendhagyó módon egy külföldi zenekar, a Red Fang klipjével zárul, amit Gróf Balázs készített. Én nem is tudom, hogy kire szavaznék a poszt végén, remélem, te igen.

Néhány hónapja játsszák már a rádiók a Magashegyi Underground Itt leszel című dalát, ami most klipet is kapott. Méghozzá a zenekar eddigi leglátványosabb videóját, amiben Bíborkát egy szürreális világban láthatjuk élő állatok és vizuális effektek között szomorkodni. A dal témája ugyanis egyáltalán nem vidám, ahogy az énekesnő fogalmaz, "arra keres, és talál választ, hogy vajon igazából elválhatunk-e valakitől, kitörölhetjük-e magunkból végleg a megélt csodát, a szerelmet". Ahogy kitalálhattátok, a dal, pontosabban Beck Zoli szövegíró válasza a nem, és ezzel nehéz is vitatkozni.

Valószínűleg ismerjük már a Ramen Brothers tagjait, de talán soha nem fogjuk megtudni, hogy pontosan kik ők. A sajtóanyag szerint a hazai zenei élet két befutott szereplőjéről van szó, akik nem tervezik felfedni magukat, sőt, interjúkat sem akarnak adni, csak a zenéjükön keresztül fognak kommunikálni a közönséggel. Első daluk Tunyogi Orsi híres dala, a Ha lemegy a nap modern átirata, amihez Magyarországon és Kínában forgattak klipet Tzafettás Roland főszereplésével. A kiindulópont az, hogy a színész kajájába belekevernek valamit a zenekar tagjai, és ettől egy alternatív, kínai-magyar valóságba kerül, ahol a keleti pályaudvar tényleg keleti lesz, és ahol feltűnik Anger Zsolt, na meg az eredeti dal rappere, Ganxsta Zolee is. Abban egyáltalán nem vagyok biztos, hogy volt értelme megcsinálni ezt a feldolgozást, főleg ezzel a valószínűleg szándékosan elég gagyira megcsinált klippel, de hát mindegy, most már van ilyen is. Sőt, még folytatása is lesz.

Négy évvel ezelőtt hozott ki utoljára albumot Kozma Orsi, de hamarosan jön a következő Vízjel címen, amiről az alább hallható Neked már a második kislemez. A dal klipje az esztergomi magánkórházban készült, többek között a Cannes-ban is díjazott operatőr, Dobóczi Balázs közreműködésével, és a benne látható ruhák is különlegesek, hiszen egy olyan divatcég készítette őket, ami az egészségügyre és a szépségápolásra koncentrál. A ruhákat valószínűleg egy darabig még nem látjuk majd a magyar állami kórházakban, de a dal beköltözhet a nővérszobák rádióiba, hiszen amolyan igényes popslágernek szánják, és bár egy kicsit furcsa, és a klipben is vannak eléggé creepy jelenetek, szerintem fogja is játszani rendesen a Petőfi.

Régen foglalkoztunk már a Bupinóval, azaz Busa Pista, Zsolaa, Jojo Makasi és DJ Future klasszikus hip-hopban utazó közös formációjával, most viszont újra felbukkantak, méghozzá egy Fluorral közös dallal. A Budapest arról szól, hogy miért jó ebben a városban élni, persze ezen dolgok közül is főleg a bulikról és a csajokról, és a témához illő klipet is kapott. Angyalosy Eszter rendező koncepciója a kilencvenes évek amerikai hiphop-klipjeiből indult ki, legalábbis azokból, amikben az előadó megmutatta a nézőnek a környéket, ahol él, mint mondjuk Ice Cube tette itt, és ez alapján úgy tűnik, hogy Budapest elég jó hely. Fluor egyébként hiába a mainstream pop része már hosszú idő óta, továbbra is jól működik olyan hagyományos környezetben is, mint amilyen a Bupino hip-hopja.

Tizenegy klipet csinált már legújabb lemezéhez, a Nihilista Rock ’N’ Roll-hoz a Hétköznapi Csalódások, amivel a punkbanda jó hosszú története során először jutott el odáig, hogy vezesse a hazai lemezeladási listát. A tizenegy között van pár elég megosztó dal, foglalkoznak Soros Györggyel, Putyinnal, Trumppal és Simicska Lajossal is, de talán a legtöbb indulatot a nemrég megklipesített Magyar Népköztársaság váltotta ki, ami olyan, minden rossz dolgot elég szemellenzősen kitakaró és a pozitívumokat népmesei szinten kiemelő nosztalgiával tekint a Kádár-korszakra, hogy ahhoz hasonlót tényleg nehéz találni a magyar zenében. Elsőre ezzel nehéz mit kezdeni, de ahogy ebből a videóból is látszik, Megyeri Feriék nem polgárpukkasztani akarnak, hanem inkább rendszerkritikát gyakorolni, de emellett tényleg nagyjából úgy látják a rendszerváltás előtti időszakot, ahogy alább hallható.

Polonkai Tamást a Polly Is Dead-ből és a Bálnalovasból lehet ismerni, de ezúttal egy harmadik produkciója mutatkozik be, ami Pearls Of Long Loved Years névre hallgat (a kezdőbetűket összeolvasva bizony ismerős nevet kapunk). Polonkai tizennyolc év után tér vissza a mikrofon mögé, egyelőre csak a stúdióban, de jövő tavaszra már több új dallal és koncertekkel is készülnek. Legelső klipjük a Sacredhez készült, amibe szerintem több kellett volna az először az intró végén hallható király riffből, és kevesebb a dal második felét jellemző himnusszerűségből, amit egyébként az magyaráz, hogy a dal témája viszonylag emelkedett, hiszen arról szól, hogy valójában teszünk-e valamit a környezetünkért és a Földért, de nem igazán sikerült ehhez valóban passzoló hangulatot teremtenie a zenekarnak.

Ha jól számolom, már a hatodik klipjét készítette el az Angertea tavaly megjelent Snakes In Blossom című albumához, ezúttal a Seeds Of Hell kapott animációs videót, ami viszont még nem volt a zenekar történetében. A lemez leginkább grunge-os számához Lóránt Demeter készítette a ciklikusságra épülő klipet, amiben egy apokaliptikus világ kel életre, aztán egy idő után túlburjánzik és káoszba fullad, majd leépül, és kezdődhet az egész elölről. A klipet beválogatták már több nemzetközi Microfilm fesztivál versenyprogramjába is, és tényleg minőségi munkáról van szó, ami tökre passzol az alatta hallható dalhoz. Az Angertea egyébként már dolgozik következő albumán is, ami akusztikus lesz, és jövőre fog megjelenni.

Kicsit klióg a sorból ez a bejegyzés, hiszen nem egy magyar előadó újdonságáról szól, hanem arról, hogy újabb külföldi zenekarnak csinált klipet Gróf Balázs animátor. Ezúttal annak a Red Fang-nek, ami többször is megfordult már Magyarországon, legutóbb a Fishing on Orfűn lépett fel, és egyébként ugyanannál a kiadónál van, mint a Gróftól már két klipet is kapó Obituary. A lent látható videóhoz teljesen szabad kezet kapott a grafikus, aminek egy Red Fang-rajongó jeti lett a főszereplője, és a zenekar tagjai, valamint az ő kedvenc lemezeik is feltűnnek benne, a végén pedig váratlan fordulat is van, de azt nem fogom lelőni.

A posztot a Cseh Tamás Program keretében az NKA támogatta:

cstp_logo.jpg


magyar hétköznapi csalódások újdonság fluor magashegyi underground kozma orsi angertea gróf balázs busa pista red fang dalmegosztás bupino



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása