2018.04.20. 15:00 – Lángoló Gitárok

Mi ez a tánc? - Hallgasd végig a Siketfajd teljes második lemezét!

Lángoló Premier + Dalról dalra

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

siketfajd_cut.jpg

Ma jelenik meg Siketfajd második lemeze, mely a debütáló Dürgéshez képest már egy jóval komolyabb, sötétebb, és szomorkásabb hangvételű korong. Sűrű ritmusok, gyors tempó, ütős, húzós témák, helyenként keleties, balkáni dallamok, egyszerű punk témák, pszichedelika és funky – ha jól éreznéd magad egy ilyen olvasztótégelyben, mindenképpen érdemes meghallgatnod a Mi ez a tánc? című albumot, amelynek a lemezbemutató koncertjét egyébként épp holnap tartja a zenekar a Mika Tivadar Mulatóban. Hogy az ismerkedést megkönnyítsék, most dalról dalra is bemutatják nekünk a friss anyagot. Premier a hajtás után.

A zenekar úgy fogalmazott, hogy a Mi ez a tánc? albumon hallható stílus jóval kiforrottabb a Dürgéshez képest, ahol még inkább az egyszerű pár akkordos rock and roll számok voltak a jellemzők, és csak helyenként bukkantak fel balkáni ritmusok vagy funkys elemek. Erre a lemezre az elmúlt két évben összegyűlt dalaink kerültek fel kisebb nagyobb változtatásokkal, így a rendszeres koncertre járóknak is lehet új élményben részük. Egy-két teljesen új téma is helyet kapott, amelyek két-két szám átvezetőjeként funkcionálnak, hozzáigazítva ezekhez Sebi, a zenekar bohóca által szavalt szövegeket. Ő egyébként szó szerint így nyilatkozott a lemezről, aki érti, az szerencsés:

A Siketfajd digitális jellé alakítja az ingerült segítségkiáltását. De még nem hallgattam. 

A csapat erre az albumra durva, vad, rockos számokat készített. A korábbinál gyorsabban is játszunk, de a témák erejét sem áldozták fel a sebesség oltárán. A lemezen szereplő dalok témája leginkább a feszengés, a tehetetlenség, de helyenként politikus, társadalomkritikus hangok is felbukkanak. Nézzük a dalokat külön-külön is - előtte érdemes a Youtube-linkre kattintani! 

Kutyafutta

Komorság és lendület. Talán ez a két legtisztábban kivehető tengelye a dalnak. A szöveg is elsődlegesen a ritmusba tagozódik, tartalmi elemei másodlagosak - nem lényegtelen, de bármilyen értelmezés működhet. Határozott hangulati tere van, ezen hullámzik különböző intenzitással.

Dingi Dongi

A szöveg - nagyon áttételesen - az általunk megélt közhangulatot festegeti, konkrétumokat mellőzve, hiszen okoskodni nem akarunk. Több érzületet közvetít, ezek váltakozásával egyfajta töredezettséget fejez ki.

Hipszter 

Ez a szám tulajdonképpen a mai undergroundról, popkultúráról, és általunk hamisnak látott szubkultúrákról alkotott véleményünket fejezi ki. Szövegében elhangzik az album címe, a „Mi ez a tánc?”, ami szintén az egésznek a hamisságára utal. Kicsit benne van az, hogy régen minden jobb volt. Siránkozik azon, hogy mi már nem lehetünk kortársai olyan, az életre is nagy hatást gyakorló előadóknak, mint Pajor Tamás és a Neurotic, vagy mint az A.E. Bizottság. Nekünk csak színes inges szépfiúk, vagy bundába bújt new beatnikek jutnak.

Gittegylet

A szám struktúráját tekintve megalapozta a későbbi kompozíciós elképzeléseket: itt találtunk ki egy ránk jellemző dalszerkesztési formát: verse, refrén, aztán instrumentális okosság, aztán megint verse, és így tovább. Az egész szerkezet lényege, hogy egymástól független, vagy lazán kapcsolódó témákat, amely akár hangnemben, tempóban is különböznek egymástól, szabadon, kedv szerint összefűzzünk. Szövege az első szárnypróbálgatásaink egyike a komolyabb témák felé törekedve.

Paralízis

A dal sok másikhoz hasonlóan egy reménytelen vergődésről szól, témája a fennálló politikai helyzet. Az elnyomott, ellehetetlenített és egyébként sajnos töketlen ellenzékről és a vele szemben álló elnyomó kormányon lévő párt kapcsolatáról, valamint az ebben vergődő emberekről szól. Ki az egyik oldalra áll, mert muszáj bízni, és nem lehet másban, ki a másikra, mert nem látja lényeget és beáll a sorba, vagy mert nem mer tenni semmit. Önkritikus dal, mivel be kell látnunk, mi is tehetünk arról, hogy ez így van. Sajnos ez tűnik a legigazabb dalunknak, hisz ismét kaptunk négy évet. Reméljük, egyszer múlt időbe tehetjük.  

Karnevál után

Lassabb, pulzáló ritmus, amely az elhangzottakra is nagyobb súlyokat aggat. Helyenként szintén közösségi tematika, valahol a betagozódás lehetetlenségéről is szól. A dal végén van egy másik dal, de odaillik. Talán.

Csudapest

Második próbálkozás, előzőn is rajta volt. A téma itt kivételesen konkrét, a város diverzitását igyekszik megformázni, talán tükörképeként is az egész ország identitásának, talán nem. Fasza kis dal, jó hamis lett.

More Funk 

Ez is jó korai, szintén átmenetet képez a régi babázás és a mostani babázás között. Az album legüdébb dalocskája, direkt a végén, kis kunkori farkinca, juhé. Van benne lopás, a Trouble Funk-Dont touch the stereo címá dalából. Ám a végén visszadurvul, és jön sötétség, jáj.

A Mi ez a tánc? lemezbemutatója április 21.-én, szombaton lesz a Mika Tivadar mulatóban a Puhító zenekar társaságában. A helyszínen is hozzá lehet majd jutni a kézzel fogható állapotban is megjelenő albumhoz. A lemez mostantól meghallgatható a Youtube-on, elérhető lesz továbbá Spotify-on, Deezeren, és más streaming szolgáltatóknál.  A zenekarnak videóklipje továbbra sincs, és erre büszkék is a fiúk. Mi meg örülünk nekik.

További információk a zenekar Facebook-oldalán, és a lemezbemutató koncert Facebook-eseményén!


budapest premier magyar rock hír album funky alternatív elmebetegek siketfajd dalról dalra



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása