2018.05.04. 11:00 – Lángoló

A pénz a legfőbb úr - mondja legújabb videójában Galla Miklós

Lángoló Premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

galla_miklos_portre.jpg

Galla Miklós, a GM49 egykori vezetője, az abszurd humor magyarországi meghonosítója – többek között Pacsai Márk segítségével – újjávarázsolta teljes repertoárját. Immár 21. századi, elektronikus hangszerelésben szólnak az ikonikus és kevésbé ikonikus, de mindenképp ironikus dalok. Új ruhát kapott a Bélát itt ne keressék, a Kötöde, a Brékó, brékó! és az Elektromos gyalogos. Jelmondatok: Ma már a számítógép is hangszer! Éljen a szintetizátor!
Galla a dalszerzéshez és az énekléshez a képességek oldaláról közelít. Jó néhány dal szövegét a szerző régi barátja, Laár András írta. Például: a Gyomrom, a Mentők!, a Feljelentem és a Bár lennék súlylökő. Az albumon helyet kapott a Konstrukció című vadonatúj dal is, amely maximálisan az elektronikus zene műfajában fogant.

Az albumon átiratok is szerepelnek. A gallásított feldolgozások között van országos- és világsláger is. A stúdiótechnika lehetőségeit kihasználva a refrénekben, egyszemélyes kórust alkotva, néhol 12-15 Galla Miklós is énekel. A Grund Records által gondozott, május 11-én megjelenő kétlemezes CD-kiadvány második korongján két dal jelentősen meghosszabbított, monstre változata, angol verziók és kuriózum gyanánt eddig kiadatlan, korábbi szerzemények hallhatóak. A totális Galla-élményt az Elnézést 1. és az Elnézést 2. című, önmagát kigúnyoló, poénos két felvétel zárja. 

Az említett átiratok között szerepel A pénz a legfőbb úr című szám is. A dalt eredetileg a La Düsseldorf együttes adta elő 1978-ban. Akkor még punk/új hullámos szám volt. Az elektronikus változatot Bodo Staiger hangszerelte 2007-ben, és Galla Miklós ezt magyarította, természetesen engedéllyel. Szintetizátorok veszik körül az áradó, fülbemászó dallamot. Bár Galla nem tud németül, négy sort mégis e nyelven énekel, tiszteletének kifejezése jeléül. A dal végén a poénos, zenei idézet is Galla ötlete volt. Az animációt Galla két festményének felhasználásával Kormány Attila, Galláról a videót Albert Gábor készítette. És mindez itt mutatkozik be a Lángolón.

És bónusznak itt az említett új dal is, szintén videóval:


premier pop hír galla miklós electro



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása