2018.09.15. 10:00 – Rácz Mihály

Igennel felérő nemet mondás - A Tudósok új válogatásalbumáról

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

tudosok_vinyl_1.jpg

Vannak a pillanatok alatt kultikus státuszt elérő bandák, őket bizonyos momentumok erre predesztinálják: a nyilvánvaló bátorság, a kompromisszumok elutasítása, a zsigeri megvalósító szándék, a tobzódó energiák, a kreativitás, a lángoló szabadságvágy. A Tudósok olyan elődökhöz vezethető vissza a mindennemű avantgard törekvések mellett konkrétabban, mint Captain Beefheart, a Bizottság, a Residents, a Blurt, ezek némelyike kortársuk is, akárcsak a megboldogult és szintén zseniális Ápolók volt. Ebből is látszik, hogy ne műfajokban gondolkodjunk, a Tudósok jazz-punkja zeneileg talán a Blurt-tel rokon leginkább, drMáriás üvöltve elbeszélő éneke és trombitálása pedig a legkívánatosabb zaklatások közül való, ami csak kitermelődött a jazz hőskora óta. A Tudósok zenéje éppannyira funk, mint rock, és van olyan felajzóan nyers és lendületes, hogy nem is szabadna véget érnie egy óra után.

Végre odakerültek, ahová leginkább valók: a Trottel Records újkori aktivitásában nagy elánnal ad ki klasszikus punk/HC anyagokat (ETA, Leukémia, AMD, Pajtás daloljunk válogatások) éppúgy, mint a jelen legfontosabb másképp muzsikálóiból egyre többet - merthogy a kor legjobb punk zenéi már rég nem csak a klasszikus néhány akkordos zúzásokat jelentik. De akár azokat is. Akik ezt a ki nem hunyó lángot manapság tovább viszik, műfajilag széles spektrumon mozognak, ott vannak a Ner válogatás bandái, Bobafett lemeze, és most a Tudósok a Nem!!! című válogatással. Halmazaik közös metszete a lényeg megfogalmazása: a vállalhatatlanságok kimondása, legyen az a politika szörnyű útvesztője, vagy az emberi belső sötétsége. A Tudósok mindkettőben érdekelt, a nagyüzemi lopásoktól a perverzen besütétült gondolatok szabad szájú megfogalmazásáig terjed az ív, miközben minimum a végére, de már útközben rájöhetünk: a kettő valójában egy és ugyanaz. Ugyanonnan fakad, és a végeredmény is lényegileg fedésbe kerül, így az általunk lakhatatlanná gyötört emberi együttélés terepén kellene valahogy eligazodnunk és onnan kiutat találni. A Tudósok tűpontos látlelet kifelé és befelé egyaránt, az a fajta gyilkos tükör, amit nem könnyű folyamatosan szemlélni, de ha valaki rá akar csatlakozni, számítani kell rá, hogy egy pillanatra sem fordítják félre rólunk. Cserébe veszettül szórakoztató, és talán ki sem lenne bírható, ha nem lenne ennyire harsány és eltalált a humora.

Erre a válogatásra, ami most LP és CD formában is megjelent, az ezredforduló utáni albumokról (Szupergyár 2001, A legszebb szerelmes dalok 2013, Éljen a Petőfi Rádió 2014, Éljen a szeretet rádió 2014 és Alzheimer Karaoke 2016) kerültek fel dalok, így olyan régi slágert, mint például az Apa kocsit hajt, itt ne keressünk. Azt hiszem, át kellene újra hallgatni a sorlemezeket is, de ez a kompiláció megnyerően egységes anyag lett, úgy ahogy van, esszenciális. Talán az LP verziót érdemes elsősorban beszerezni, és nem csak azért, mert nagyon jól szól, hanem mert jár hozzá egy drMáriás képeit és szövegeit tartalmazó füzet is, a festményeken pedig sorban megjelennek hősünk közéleti vesszőparipái: Hitler, Sztálin, Orbán, Trump, Soros, Kádár, Áder, Mészáros, Merkel és Vajna. A CD verzió ezeket a képeket nem tartalmazza, de két másikat igen. 

További információk a Tudósok Facebookján és a Trottel Records weboldalán


kritika jazz funk punk avantgárd drmáriás tudósok ezt hallgasd



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása