2019.02.28. 09:43 – Juhász Edina

Buli a Közel-Keleten - Dubajban fesztiváloztunk

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

img_20190220_202104.jpg

Nem ez volt az első eset, hogy megnéztük, milyen egy zenei fesztivál Európán kívül, viszont az Emirates Airlines Dubai Jazz Festival sokkal jobban emlékeztetett az itthoni fesztiválokra, mint mikor a sivatag közepébe mentünk a Star Wars-díszletek közé.

Ha valaki ideális fesztiválhelyszínt keres, nem feltétlenül Dubaj jut először eszébe, vagy azt is mondhatnánk, hogy Dubajról nem a fesztiválozás jut elsőként eszébe a többségnek. Pedig nem csak koncertek, de fesztiválok helyszíne is Dubaj, az idei jazzfesztiválon például olyan nevek léptek fel mint a Jamiroquai, Alicia Keys vagy éppen a Snow Patrol. És valljuk be, nincs annál jobb, mint akkor elindítani a fesztiválszezont a melegben, amikor egyébként már kellőképpen utálja mindenki a telet.

A helyszín

A fesztiválok egyik legnagyobb kérdése, mennyire látogatóbarát a helyszín, vagyis mennyire egyszerűen megközelíthető, és mennyire esik távol mindentől. Nos, a Dubai Jazz Festival a város Media City nevű részének közepén, egy parkban tartják, nem csak taxival és autóval, de tömegközlekedéssel is elég egyszerűen megközelíthető. Körülötte mindenhol toronyházak, irodaépületek, és van annak valami furcsa bája, hogy elég csak picit a színpad mellé nézni, hogy a háttérben a világ vezető hírügynöksége a Reuters, mellette pedig a CNN logó világítson, más arab ügynökségek feliratai mellett. Vagyis az egész közel-keleti régió legfrissebb híreit juttatják el a világba néhány lépésnyire attól, ahol közben a fesztiválozók önfeledten buliznak.

img_20190220_201242.jpg

Az ételek és italok

Egyértelmű, hogy egy fesztivál másik sarkalatos pontja, hogy milyen ételek és italok kaphatóak, mekkorák a sorok és a pofátlanul drágán megvett ételeket vajon állva vagy a porban ülve kell-e elfogyasztani. Nos, itt porban ülés nem volt, leginkább azért mert a kitelepült street food helyek környékén sok volt az asztal, és egyébként is füves volt a terület (hiába épült a sivatagba Dubaj). Igazából mindent, de tényleg mindent meg lehetett találni, a klasszikus pizza vonalat a Pizza Express szolgáltatta, ami nagyjából olyan, mintha itthon a PizzaMe vonulna ki a fesztiválokra. Libanoni konyha, belga sörök és krumpli, francia palacsinta és még sushi burrito is szerepelt a kínálatban, ami elég bizarrul hangzik, pont ennyi bizarr látványra is. Az italokat gigantikus sörpultokból lehet beszerezni, meglepő módon sorokat nem láttunk, ez persze lehet annak is köszönhető, hogy egy sör nagyjából 4 ezer, igen négy ezer forintba került, igaz ugyanennyibe kerültek a gin tonic, rumos kóla vagy vodka-narancs kombók is. Persze akár annak is lehet örülni, hogy egyáltalán kapni itt alkoholt, lévén muzulmán országban voltunk. Az üdítők amúgy olyan 1200 forintba, a víz pedig 400 forint körül volt.

Mosdó

Minden fesztivál leggyengébb pontja a mosdó. Itt viszont felejtsd el a toitoit, értékeld át, amit a konténeres egységekről gondoltál, és akkor megkapod ezt a mosdót. Tágas, van benne papír, szappan és kéztörlő, és nem vered be a fejed az ajtóba pisilés közben. Talán furcsának hangzik, ha azt írom, hogy vélhetően tisztább is, mint a saját otthonodban, de kommentben jelentkezzen, aki minden pisilés után alaposan áttakarítja maga után fertőtlenítővel a WC-t. Itt viszont először kényelmetlenül éreztem magam, hogy az egyik takarító hölgy már az ajtóban áll a rongyokkal, ahogy kijövök a mosdóból, és úgy esik neki az ülőkének, amiről minden kórházban csak álmodozni lehetne, de kézmosás közben megnyugodva konstatáltam, hogy ez a bánásmód nem csak nekem szól, hanem minden egyes ember után kitakarítják a vécét.

VIP

Naná, hogy minden magára valamit adó fesztiválnak menő VIP szekciója is kell, hogy legyen. Itt ez úgy nézett ki, hogy az állóhelyek mellett lehetett kiemelt álló jegyet venni, voltak box jegyek, amik a közönség mögötti lelátó alsóbb szintjein bérelhetőek, a lelátó közepére került a VIP szint italokkal, és falatkákkal, a legfelső szinten pedig a főtámogató Emirates extra VIP-ja, amit nagyjából úgy kell elképzelni, mint egy business várót a repülőtéren pincérekkel, svédasztalos vacsorával, italokkal, és ha nem hevít át a buli, pontosan olyan pihe-puha plédekkel, amilyenbe az első osztályon utazó vendégek is csomagolják magukat az utazás alatt, na meg persze külön mosdóval.

img_20190220_193819.jpg

Zenén kívül van valami?

A zenei fesztivál elsősorban a zenére épül, így nem készültek túl sok extra programmal, sehol egy villódzó vidámpark vagy egy újcirkusz, ennek ellenére mégis azt érzi az ember, hogy érdemes menni egy kört és megnézni például a bazársort, ahol a szokványos vicces pólók és világító szemüvegek helyett, helyi művészek ékszereit, pólóit vagy baseball sapkáit lehet megvenni, vagy éppen mindent, ami a környezettudatos élethez kell, beleérteve a vászonzsákokat, kulacsokat és mosható szalvétákat. Amúgy van világító szemüveg meg vicces póló is, csak azokhoz nem pénzért, hanem ingyen promócióban lehet hozzájutni.

És hogy milyenek voltak a koncertek? Ilyenek!


fesztivál #emirates dubai jazz festival



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása