2019.05.23. 18:23 – Lángoló Gitárok

Kétszer három nap az improvizáció bűvöletében - Nyerj páros belépőket a Babel Jazz Fesztiválra!

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

kika_sprangers.jpeg

Jövő héten Budapesten és Balatonbogláron kétszer három napon keresztül a jazz rajongóit kényeztetik a Babel Sound világzenei fesztivál szervezői. Május 27 és 29 között, tehát hétfőtől szerdáig a Budapesten, május 31-től június 1-ig pedig Balatonbogláron várja a műfaj iránt érdeklődőkat a Babel Jazz Fesztivál izgalmas hazai és külföldi fellépőkkel. A rendezvényre most két páros bérletet is nyerhet egy-egy szerencsés olvasónk, amivel a fesztivál összes programja szabadon látogatható mindkét városban. Ajánló és játék a hajtás után! 

A Babel Jazz fesztivál budapesti helyszíne a Darshan udvar lesz. A nyitónapon, május 27-én a líraiság mestereként emlegetett izraeli Subtex duó lép fel: a formációt a Chick Corea és Avishai Cohen oldalán is feltűnt zongorista, Gadi Lehavi, és a legnevesebb jazzintézményben, a Berklee College of Music-o n diplomázott Yoav Eshed gitáros alkotja. Kettejük barátságából intim zenei párbeszéd születik a színpadon, az izraeli jazzre jellemző melodikussággal.

Május 28-án, kedden a Luxemburgból érkező Dock In Absolute vad történetmeséléseit élvezhetjük. A trió Jean-Philippe Koch zongorista kompozícióit ötvözi a jazz, a klasszikus zene és a rock különböző stílusaival. Zenéjükben váratlan és ötletes dinamikai váltásokkal gondoskodnak arról, hogy egy percre se lankadjon a figyelmünk, mert szerintük a jazznek milliónyi jó sztorija van, ami csak lelkes hallgatóságra vár.

A budapesti minifesztivált május 29-én az izraeli Shalosh Trió és a Babel Sound közönsége előtt már jól ismert izraeli énekesnő, Tula Ben Ari közös koncertje zárja. A Shalosh orientális, progresszív jazz-rockot hoz, aminek hangulati skálája a bensőséges kamarazenei hangzástól egészen a himnikus emelkedettségig terjed. Tula Ben Ari – akit a Playing for Change Band - zenével a békéért programból ismerhet a nagyközönség – a jazz, a soul és a mediterrán népzene mestere. Spanyolul, héberül, ladino nyelven és arabul is énekel – misztikumba és jó adag örömbe burkolva.

Mindhárom zenekar játszik Balatonbogláron is, ahol kibővített programot kínál a fesztivál. Balatonbogláron a Tenisz Klub területe és a Babel Camp Pinceklubja adja a zenei találkozások helyszínét. Itt a fenti fellépők mellett olyan kiválóságokat hallhatunk, mint a magyar zenészekből álló The Transform Quintet, amiben hazánk egyik leginvenciózusabb gitárosa, Gyémánt Bálint is feltűnik. Ezen a napon lép fel a Babel Sound közönsége által már jól ismert belgrádi Nakedband súlyos funk őrülettel, eszelős experimentális jazzel és utazós dub pszichedéliával. A napot a Babel Jazz Verseny győztese, a Fekecs Ákos Project zárja.

Május 31-én a holland Kika Sprangers lép fel, aki a jazzben még mindig ritkaságnak számító női szaxofonosok sorát gyarapítja. A művésznő nyugalommal és melankóliával átszőtt kompozícióin keresztül mesél hallgatóinak.  Berlin és Felsőörs között ingázó gitárlegendánk, Snétberger Ferenc koncertje garantáltan a fesztivál egyik fénypontját jelenti majd. A magyar közönségkedvenc húrjain a klasszikus zene, a jazz és a manouche swing keveredik az összehasonlíthatatlanul snétbergeres introvertáltággal, ami elképesztő nyugalmat varázsol bármilyen környezetben.

A zárónapon, június 1-jén sem lesz hiány zenei katarzisból. Erről többek között a bolgár multiinstrumentalista, Nikolai Ivanov gondoskodik, aki egy looper és végtelen zenei fantázia segítségével varázsol körénk mágikus zeneburkot. Borbély Mihály és Binder Károly duójában kézzel foghatóvá válik mindaz, amiért a magyar jazzt szeretjük: Bartók, a népzene és az amerikai zenei tradíció is „szóba kerül” a két nagyformátumú muzsikus dialógusában. Hogy a fesztivál utóíze a szabadság legyen, a Nakedband ad elszállós ráadáskoncertet.

Hogy másodmagaddal részt vehess a fesztivál programjain, Budapesten és Balatonbogláron, nem kell mást tenned, mint egy írni egy üzenetet a Lángoló Gitároknak "Lángoló - Babel Jazz Fesztivál - játék" tárggyal a jatek@langologitarok.hu címre, benne egy névvel, hogy kinek a koncertjét néznéd meg legszívesebben, megjelölve a helyszínt, hogy Budapesten, vagy Balatonbogláron tennéd ezt szívesebben. Nem vesszük zokon, ha megosztod a cikket, vagy a rendezvényhez kapcsolódó eseményeket a Facebookodon, de ez sem kötelező. A játékra vasárnap éjfélig várjuk a jelentkezéseket. A sorsolás után a beérkezett üzeneteket töröljük az adatbázisból. 

 

A fesztivál programja: 

 

Budapest

 

Május 27., hétfő - Subtext Duo (ISR)

Május 28., kedd - Dock In Absolute (LUX)

Május 29., szerda - Shalosh + Tula Ben Ari (ISR)

 

Balatonboglár

 

Május 30., csütörtök - Sequence Quartet (HUN) / The Transform Quintet (HUN) / Shalosh + Tula Ben Ari (ISR) / Nakedband Belgrade (SRB) / Ákos Fekecs Project + Antal Gábor Trio (HUN)

Május 31., péntek - Kika Sprangers Quintet (NLD) / Subtext Duo (ISR) / Ferenc Snétberger (HUN) / Rafael (HUN)

Június 1., szombat - Nikolai Ivanov (BGR) / Károly Binder - Mihály Borbély duó (HUN) / Dock In Absolute (LUX) / Kardos-Tomor-Molnár Trió (HUN) / Nakedband Belgrade (SRB)

További információk a fesztivál honlapján, valamint a rendezvényekhez kapcsolódó Facebook-eseményeken


játék jazz programajánló fesztivál hír világzene fúziós snétberger ferenc babel sound babel jazz fesztivál kika sprangers nikolai ivanov nakedband shalosh trio



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása