2019.06.04. 10:38 – Lángoló

Ezmáraz - Dalról dalra a Holychicks első nagylemeze

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

szenttyukok.jpg

Tavasszal jelent meg a Holychicks első nagylemeze Ezmáraz címmel, ami elérhető mindenféle platformon, de akár most itt a Lángolón is. Az apropó pedig az, hogy a zenekar énekesnője, Hunyadkürti Éva bemutatja a teljes lemezt dalról dalra.

Ez az első nagylemezünk, és nagyon büszkék vagyunk rá. Igazi feszített tempójú csapatmunka eredménye. 11 dalt tartalmaz, amiből négy régebbi szerzemény, kettő a nyáron született, ötöt pedig január-februárban írtunk, és hangszereltünk meg, illetve vettük fel Ligeti Gyuri producer és Vastag Gábor hangmérnök segítségével. Az egész stúdiózás három nap alatt lezajlott, és imádtuk minden pillanatát. Sokáig keresgéltük a hangunkat, és úgy érezzük, most találtunk el önmagunkhoz, ez az album pedig ennek a hiteles lenyomata, "Ezmáraz".

Pillangóhatás

A téli hóesés ihlette a dalt, amikor már nagyon vágyunk a nyárra, fesztiválokra. Igazi nyár- és albumindító.

Jó reggelt 

A tavaszi reggeli ébredező város hangulatát idézi, amikor minden jó, süt a nap, kényelmesen sétálgatsz és felfedezed a pillanatban rejlő szépségeket. A szöveget Siklósi Örssel ketten írtuk, még négy évvel ezelőtt.

Mozdulj már

Ez volt a legelső dalunk, amit a Supernem zenekartól kaptunk ajándékba, hogy írjunk rá dallamot, szöveget. Dolgozott rajta Takács Zoltán Jappán, Kirschner Péter és Ligeti Gyuri is, és végül így került fel végleges formájában. Egy igazi pörgős bulizós dal, azokról az átmulatott éjszakákról, amikor aztán azt se tudod, épp hol ébredsz fel, csak érzed, hogy biztosan nagyon jól szórakoztál.

Ezmáraz

Vannak kedvelt mondásaink, mint például az Ezmáraz, amiket rendre beleírunk a dalainkba. Azt az érzést kívántuk megörökíteni, hogy a múltat magunk mögött hagyva már egy komplexebb jövő felé masírozunk. Köszönjük a szép emlékeket, így volt tökéletes minden, de sokat változtunk az elmúlt négy évben, jobban tudjuk már milyen irányba tartunk, mit szeretnénk, és nem szeretnénk. A szöveg olyan, mintha egy szakítás lenne, de igazából a múltbéli énünkkel szakítunk a jövőnk miatt. Bátran mondjuk, hogy Ezmáraz!

Tevagyegy

Szintén általunk előszeretettel használt kifejezés a Tevagyegy. A dal egy visszaemlékezés, egy olyan kapcsolatra, ami talán sose volt, csak a fejemben játszódik le újra meg újra, egy borongós magányos vasárnap délután.

Budapest

A tipikus budapesti életérzést vázoltuk fel, a kézfejre írt telefonszámtól kezdve a buszon rúzsozáson át a másnap reggeli lefolyt sminkig, ahogy mi lányok megélünk egy éjszakát. Eleinte úgy tűnik, mintha ezt egy lány énekelné egy fiúnak, de később kiderül, hogy magának a városnak szól ez a szerelmi vallomás. A végén egy idézettel: Budapest te csodás.

Hazudj bármit

A dal esetünkben hazudós fiúkról, és hiszékeny lányokról szól, de ez persze fordítva is teljesen igaz. Mindenki ismeri azt az érzést, amikor felültetik, de ahelyett, hogy tudomásul venné a kudarcot, elméleteket gyárt arról, hogy biztosan csak csőtörés volt, vagy ellopták a telefonját, vagy elvitték az UFO-k... Tökmindegy, csak „Hazudj bármit, had higgyem el“

Toronyóra

Ez az egyetlen olyan dalunk, ahol a címnek semmi köze a dal témájához. Kriszti nagyon jópofa munkacímeket szokott adni az ötleteinek, ezt például a Belvárosi templom toronyórájának a zenéje ihlette, és megtartottuk, mert nagyon vicces. A szöveg felét még tíz évvel ezelőtt írtam, de az üzenete ugyanúgy aktuális: Tökmindegy ki mit gondol, nekünk így jó!

Ne bánd

Itt pont a cím az, ami kifejezi a dal mondanivalóját, hogy sose bánjunk semmit, mert minden úgy történik, ahogy nekünk végül a legjobb lesz. Ha azt éreznénk, hogy már nincs erőnk ez is csak átmeneti állapot, mert minden nehéz helyzet a mi fejlődésünket szolgálja. Géczi Teodóra írt bele csellószólamot, és Simon Evelin pedig oboát, amitől kerek egész lett.

Szabadon

Egy szakítás ihlette ezt a számot, az a fajta, amikor érzed, hogy itt nincs tovább, és ahhoz, hogy visszatalálj önmagadhoz bizony szabadon ki kell repülni a nagyvilágba, különben csak a saját és a másik idejét húzod.

Túltolás

A környezetünkben nem ismeretlen téma az, amikor már felkelt a nap, minden bezárt, a legtöbben hazamennek, de a kemény mag kitart és még megissza azt a felest amiről tudja, hogy nem kéne mert az fog a legjobban fájni másnap. Azokat a tipikus mondatokat írtuk össze amik ilyenkor elhangzanak, „félek lemaradok valamiről, ha most hazamegyek“, A dal különlegessége, hogy nincs benne refrén, hanem az alap téma ismétlődik az „egyszálgitártól“ az őrjöngésig, míg végül megint egyszálgitárral nyugszik meg. Szevasztok, hazamegyek.


holychicks



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása