2019.08.05. 10:53 – edicsek

Nem ismered a Sziget fő fellépőit?! Dehogynem!

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

florence_2.jpg

Minden évben a kommentelők egy jelentős része kezd bele ugyanabba az unalmas mantrába, miután kiderül hogy kik lesznek az azévi Sziget húzónevei, miszerint az egész szar, mert ők nem ismernek semmit. Az egy dolog, hogy egyrészt ez az érv elég gyenge abban a korban, amikor minden információ egy karnyújtásnyira van az emberektől, és nagyjából 14 másodperc alatt lehet rákeresni az előadókra, másrészt a legtöbb esetben, aki nem élt mindezidáig egy kő alatt, az egészen biztos, hogy legalább a headlinereket ismeri, maximum nem tudja összekötni a nevet a slágerrel. 

Az vitathatatlan, hogy a Sziget Európa egyik legrangosabb fesztiválja, nyilvánvalóan nem nőtte volna ki magát soha ekkorára, ha ismeretlen előadók lépnének fel rajta évről-évre. Ha nem is feltétlenül van tisztában mindenki egy-egy előadó teljes katalógusával, de néhány dalt egészen biztos hallott már, ha máshol nem, a boltban bevásárlás közben.  De vegyük végig, kik azok, akiket egész biztosan ismersz, ha eddig nem remeteként éltél egy hangszigetelt barlangban. Közben pedig itt egy playlist, hogy rádöbbenj, tényleg ismered a számokat.

Talán ez az a zenekar, ami ellen a legkevesebb embernek van kifogása, van benne torzított gitár, meg ha máshonnan nem is, akkor onnan mindenképpen ismerős lehet, hogy ez a nirvanás csávó zenekara, Dave Grohl pedig az a fajta ember, akiről süt, hogy a zenélés mellett is szórakoztató. Állítólag két és fél órát fognak játszani a Szigeten, úgyhogy kiderül, hogy ennyi ideig is szórakoztató-e. 

Foo Fighters

Ed Sheeran

Ő pedig az az ember, akit senki sem ért. Aki rajong érte, az azt nem érti, hogy mégis miért olyan szomorkás, és miért nem találja igazán a boldogságot, aki pedig nem szereti, az azt nem érti, hogyan lett ő ekkora sztár. Igazi antisztáralkat, mégis megvesznek érte a nők, és a dalait nem igazán lehet kikerülni ha az ember kimerészkedik az utcára. A Perfect című dala olyan, mintha eleve azért írták volna, hogy esküvőkön erre táncoljon először az ifjú pár, a Shape Of You pedig az a dal, ami miatt sok nőnek lesz Ed Sheeran a tökéletes férfi. 

Florence + The Machine

Aki legutóbb volt a koncertjén a Szigeten, az pontosan tudja, hogy ő az a lány, aki egy pendelyben és mezítláb ide-oda rohangál, mintha varázsolna, és közben tényleg varázsol, mert azt veszed észre, hogy még akkor is élvezed a koncertet, ha nem igazán ismered a dalait, csak a slágereit. Azokat viszont egészen biztosan. 

Post Malone

Oké, összefirkált arcú rapperekkel Dunát lehetne rekeszteni, Post Malone azonban, ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a dolgot olyanoknak, akiknek fogalma sincs ki ő, annyival más, hogy ő rendszeresen fog a kezébe gitárt is, még akkor is ha a Rockstar című dalában nincs túl sok rock. 

Twenty One Pilots 

A duót sokan a Suicide Squad című film után ismerték meg, ahol a Heathens című daluk volt a film egyik betétdala. Többszörös Grammy-jelöltek, a Legjobb Pop duo vagy csapat kategóriát meg is nyerték 2017-ben a Stressed Out című dalukkal.

The 1975

Egyszer a Vice magazin kritikusa azt írta róluk, hogy a leginkább alulértékelt és legjobban túlhájpolt zenekar egyszerre, és sokan kikérik maguknak, hogy ezt a zenekart rockzenekarként aposztrofálják, mert semmi rock nincs benne. Azt nem állítjuk, hogy biztosan ezt a zenekart is mindenki ismeri, de azért egy próbát megér kideríteni, hogy akkor most valóban alulértékelt vagy túlajnározott-e. 

Richard Ashcroft

Hát ki ne ismerné a zenetörténelem egyik legnagyobb szerzői jogi fiaskójának történetét? A Bitter Sweet Symphony egy Rolling Stones-dal, nem a leghíresebb ugyan, de Ashcroft átdolgozása az egyik legismertebbé tette még a Verve zenekarral. Csak éppen hiába Ashcroft átdolgozása, egy szerzői jogi vita miatt egészen az elmúlt hónapokig húzódott az egyezkedés a Jagger-Richards párossal, hogy valamennyi pénzt is lásson belőle. 

Macklemore

A Dillinger Escape Planből ismert Greg Puciato és Halott Pénz-es Marsalkó Dávid szerelemgyereke lehetne Macklemore, aki ugyan nem DJ, mégis egy rakás nyári slágert jegyez, amiből a Can’t Hold Us vagy a Thrift Shop biztosan ismert mindenki előtt. 

Martin Garrix

Legyen elég annyi, hogy több mint egymilliárdan látták a Youtube-on az Animals című slágerét. Még a húszat sem töltötte be, mikor már a világ legjobb DJ-i vagy producerei között kezdték el számon tartani. 

Franz Ferdinand

Szegény Franz Ferdinand még fénykorában a Sziget headlinere volt, idén már délután ki kell menni indie slágerekre kókadozni a Nagyszínpad elé. 

CHVCHES

A zenekar, amit a Deftones nagyon szeret, Jamey Jasta meg kiborult tőle. Ez már talán éppen elég indok arra, hogy jobban megismerje őket mindenki. 

Bónusz meglepetés, lesz bizony metál is a Szigeten, nem sok, de lesz. 

És itt egy playlist még több dallal:




Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása