2019.09.16. 09:06 – Prieger Zs.

Hátborzongató és felkavaró izgalom - Szeptember 29-én Shortparis a Dürerben

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

greedyforbestmusic-shortparis-morezvukov-presspic-545x273_1548326675.jpg

Nem minden nap lát és hall az ember rendkívűlien izgalmas és belevaló orosz zenekart, ráadásul olyant, amely minden megszokott közhelyen átlépve képvisel világszínvonalat. Főleg nem olyan különc és bombasztikus csapatot, mint az avantpop-dark-electro Shortparis, amely szeptember 29-én érkezik a Dürer Kertbe. Nem is zenekar ez, sokkal inkább veszélyes audioszínház. Nagyon ott a helyünk.

A formabontó zenekar Dosztojevszkij kedves városából, Szentpétervárról érkezik Budapestre, a Dürer Kert Room 041-ébe, ráadásul az A38 Hajó szervezésében. A koncertek és a színházi előadások közti határokat feszegető együttes elektro groove-okon alapuló dalaiban van minden mint egy előkelő búcsúban: a disszonáns technótól a post-punkon át a falzettes thriller-sanzonokig.

A Shortparis előadásai világszínvonalúak, de közben zsigerekig áthatja őket az igazi orosz életérzés. Novokuznyecki gyökereikből hozzák az ősi, szibériai vadságot, hogy azt végül izgalmas, elegáns formákba öntsék a legeurópaibb orosz nagyvárosban. 

Életük az alkotói skizofrenitás: saját magukat a modern zenei színtér ellentéteként pozicionálják, hangzásukat audioszínházként jellemzik. S bár a színházi kereteket feszegetik, mégsem tekintik magukat “színháznak" abban az értelemben, hogy az a műfajok, művészeti ágak olvasztótégelye. Számos kreatív világból táplálkoznak, de mindezt váratlan, formabontó módon teszik – inkább kizökkentenek, és szembe mennek az árral, kb mint nálunk anno a Molnár Gergely vezette Spions, Hajas Tibor és Vető János akciói vagy később a Neurotic és az URH felzaklató előadásai. „Utálom az orosz balettet, nagyon nem szeretem az orosz kultúra ezen aspektusát. Hozzám a punk rockerek színpadi mozgása áll közel a nyers erejük miatt. Plasztikus, veszélyes: gyönyörű modern tánc” – nyilatkozta Nyikolaj Komjagin, a csapat énekese.

A Shortparis zenéje kettős, a harmónia hamar disszonánssá válik. Elvük, hogy a gyönyörű popmelódiát kötelező megzavarni, talán ez a feszültség teszi őket egyedivé.  Előszeretettel választanak abszurd kifejezésmódokat, ezért írták például a My Russia című számukat franciául. Számos nyelven adnak elő: oroszul, angolul, görögül és kirgiz nyelven is. A zeneszerzés a banda számára egy ötlet vagy eszme minél tökéletesebb kifejezése: a zene jön először, majd experimentális jelleggel kiegészül a koreográfiával, a designnal és mindennel, ami éppen a kezük ügyébe kerül. 

A Shortparis két éve már járt Budapesten, most azonban ígérik: még jobban odavágnak, sőt talán ki is rúgnak a komfortzónádból. 

Kisfilm a zenekarról:

Zseniális Bowie-feldolgozás a Shortparistól:

Shortparis az OFF fesztiválon:

Egy eksztatikus dal a gyökerekről: Novokuznyeck

Arab-orosz zenés-táncos kiképzőtábor:

Perverz és szép orosz XX:

Felkavaró, szentpétervári kvázi-NIN a Szűzanya képe előtt:




Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása