2020.04.23. 12:07 – Szponzorált Tartalom

A zene az alvásminőségen is javít

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

karim-mansour-ixdyj2qnz5u-unsplash.jpg

Több tanulmány is azt állítja, hogy a járvány hatással lehet az emberek alvására, és hogy mi segíthet azon, hogy a szervezet megfelelő mennyiségű és minőségű alváshoz jusson? A zene. 

A szakértők szerint egyáltalán nem egyedi eset, ha valakinek mostanában nagyon furcsa, de rendkívül valódinak tűnő álmai vannak, amire reggel emlékszik is. Ennek két nagyon erőteljes oka van. Az egyik az, amit a kutatók már régóta mondanak, vagyis hogy az agy azokat az információkat, gondolatokat dolgozza fel, amikkel napközben nincs ideje foglalkozni, a rémálmokat pedig a szorongás szüli. Jelenlegi helyzetben az álmokat okozhatja az is, hogy egészen egyszerűen kevesebb impulzus éri az agyat, mint amennyit megszokott.

A másik pedig az, hogy a stressz kihat az alvásra is, és annak ellenére ébredhet fel valaki többször is éjszaka, hogy másnap nem is emlékszik rá. A sok éjszakai felébredés segít abban is, hogy reggel  vissza lehessen idézni az álmokat, de összességében egészen biztos, hogy nem javít az alvás minőségén. Egy jó alvás nem csak kipihentté teszi az embert, de segíti a szervezet megfelelő regenerációját, ezáltal pedig kihat az általános egészségi állapotra, az immunrendszer védekezési képességére, a koncentrációra és a mentális egészségre is. 

Hogy valaki hogyan alszik, azt ma már nem olyan nehéz megítélni, az okoseszközök jelentős része rendelkezik alvásmonitorozó funkcióval, a Honor eszközeinek, így a MagicWatch 2-nak a fejlesztésében például olyan szakemberek is segítettek, akiknek segítségével az eszköz nem csak elemezni tudja, hogy a pulzus változása vagy a sok éjjeli forgolódás mit is jelent pontosan, de javaslatokat is tesz, hogyan lehet javítani az alvásminőségen, illetve abban is segít, hogyan lehet csökkenteni a stresszszintet, és azt is könnyebb kikísérletezni, milyen zenétől javul a legtöbbet az alvásunk. 

magicwatch-2-46mm-pc_04.jpg

A zene erre is megoldást jelent

Az nem feltétlenül jut eszébe senkinek, hogy a jobb alvásért sokat tehet azzal is, hogy zenét hallgat. Pedig komoly tudományos kutatás igazolta, hogy a zene befolyásolja a fizikai, pszichológiai és érzelmi állapotot, ezzel együtt pedig az alvásra is kihat, és ez alatt nem arra gondolnak a kutatók, hogy azonnal felébred bárki, ha elkezd mellette bömbölni a zene.  A kutatásban a zenét, mint alvási segédeszközt vizsgálták egy viszonylag nagy, 651 főt elemző mintán. 

A résztvevők 14 különböző műfajt és összesen 545 olyan előadót említettek, ami segít nekik elaludni, vagyis ha valaki azt hitte, hogy csak a komolyzene és a jazz segíthet, az tévedett. 

Az nem túl meglepő, hogy azok nagyobb valószínűséggel választanak zenét elalváshoz, akik amúgy is lelkes zenefogyasztók. Az azonban izgalmas felfedezés, hogy különböző célokat lehetett megkülönböztetni, vagyis nem igaz, hogy a zene csak meditáció részeként segíthet. Soknál a zenehallgatás elősegítette az elalvást, volt akinek az alvás alatt is szüksége volt zenére, de arról is beszámoltak a résztvevők, hogy a zene segít nekik elterelni a figyelmet a külső hatásokról és a gondolataikról, ezért gyorsabban alszanak el, és olyanok is vannak szép számmal, akik egyszerűen csak ehhez szoktak hozzá, és a napi rutinuk része. Az azonban biztos, hogy a zenénél egészségesebb, biztonságosabb, könnyebben elérhető, és olcsóbb altató nincs. 

A tökéletes alvózene egyéni preferencia kérdése

A kutatók azt látták, hogy nem lehet kijelenteni, hogy bármelyik zenei stílus jobb hatással lenne az egyének alvásminőségére mint a másik, ugyanis a siker az egyének zenei preferenciájában kereshető, vagyis attól függ, hogy kinek mi a jó alvózene, hogy egyébként ki milyen zenéket hallgat. 

Arról is készült kutatás, hogy a metálzene egyáltalán nem a stresszt és a szorongást erősíti, hanem éppen ellenkezően, sokakat megnyugtat. A Warwick Egyetem kutatása pedig azt a hiedelmet cáfolta, hogy a metálosak mind lelkibetegek, miután 1000 kivételesen okos emberrel készítettek kutatást, amiből az derült ki, hogy többségük a metált vagy más keményebb zenét hallgat, mert ez segít a legjobban feldolgozni a stresszt. A zsenik azt mondták, hogy a popdalok többségének bugyuta szövege helyett a keményebb dalok sokszor elgondolkoztató, politikai kérdéseket is felvető szövegei például sokkal jobban elterelték a figyelmüket a mindennapi stresszről. Nálunk a Honor MagicWatch 2 egy hét használata után kiderült, hogy legjobban Queens Of The Stone Age-re alszunk.

De hogyan hat a zene az alvásra? 

Az agyunk reagál a zenére, azt már korábban is megfigyelték, hogy az emberek pulzusa és légzése gyakran reagál a zenére, amit éppen hallgat. Növelheti a szerotonin-szintet, ami többek között az alvásra is kihat. Az érdekesség itt is, az, hogy ami az egyik embernek egy könnyed vidám dal, az a másikat lehúzza, így egy dal teljesen más biológiai hatást ér el különböző embereknél. 

A zene a hipokampuszt is stimulálja, ezzel magyarázzák a kutatók, hogy miért vagyunk képesek örülni tinikorunk slágereinek. Nem azért, mert azok annyira jó zenék voltak, hanem mert eszünkbe juttat rég elfelejtett emlékeket, amik talán már meg is szépültek az idővel. Mivel az elalvás is egyszerűbb, ha stresszmentes és boldog valaki, így az ilyen időszak felidézésével egyszerűbben mehet az alvás is. Ha valaki olyan dalokat hallgat, ami boldogabbá és nyugodtabbá teszi, az segíti az elalvást, ez egyébként az altatódalok célja is.  Ha ez a mindennapok részévé válik, akkor előbb-utóbb kialakul egyfajta beidegződés, és maga a lefekvés előtti zenehallgatás rituáléja is elősegíti az ellazulást, és elkezd a szervezet az alvásra készülni. Egész egyszerűen megtanulja a test, hogy itt az alvásidő, és sokkal egyszerűbben engedelmeskedik. 

Eltereli a figyelmet a napi dolgokról. Sokan miután lefekszenek, nem tudnak ellazulni, mert eszükbe jut a mosatlan, a kollégájuk beszólása, a feladatok, amiket aznap sem csináltak meg, ez pedig ahhoz vezet, hogy a gondolataik csapongnak. Mindezt zenével nagyon egyszerűen el lehet terelni




Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása