2015.06.18. 14:48 – Magyar Ádám

Orfűn még mindig nagyon otthon van a Kispál

koncertbeszámoló

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

A Kispál és a Borz visszatérésével elég furcsa helyzet állt elő a Fishing on Orfűn, nevezetesen az, hogy a fesztivál első (vagyis nulladik) napján éjfélkor már túl is voltunk a csúcsponton, amire mindenki várt. Persze bőven van még miért maradni az ország legbarátságosabb fesztiválján, maradok én is, de azért elmondom, milyen volt a Kispál-koncert, merthogy érdemes beszélni róla. (Fotó: Bődey János/Index.hu)

Tavaly úgy tért vissza a Kispál és a Borz, hogy három év alatt három koncertet ad Magyarországon, mindet Orfűn, és minden évben életműve másik részének dalaiból válogat, az orfűi buli előtt pedig tart néhány warm-up fellépést a határokon kívül. Múlt évben láttam a zenekart Bátorkeszin, ahol azért bőven nem tökéletes, de elég jó koncertet adott a zenekar, majd az orfűs buli akkora élmény volt, hogy még össztársadalmi jelentőséget is tulajdonítottam neki.

Aztán az idei bátorkeszi koncert egy fokkal gyengébb volt, mint a tavalyi, legalábbis úgy a koncert kétharmadáig, úgyhogy a beszámoló írása közben fel is vetődött bennem, hogy vajon Orfűre megint javul-e annyit a zenekar, mint tavaly, és összejön-e megint a kvázi tökéletes Kispál-koncert.

A válasz röviden az, hogy igen, de nem, bővebben meg az, hogy összességében nagyon jó volt a koncert, de azért sok bajom is volt vele. Ezek közül egy-kettő nyilván azért volt csak, mert ott voltam már Bátorkeszin is, például az átvezető panelek, extrák (mondjuk Kispál és Dióssy tánca az Apa anya és a kígyó alatt) ugyanazok voltak. Vagy például az, hogy jópár dalt áthangszerelt a zenekar, amik közül szinte mindegyik rosszabb volt szerintem, mint az eredeti, a Meghatást a diszkósabb dobbal például rendesen elrontották.

Aztán kicsit fura volt az is, hogy Lovasi használt visszhang-effektet meg szélgépet – ez nekem valahogy nagyon nem passzol a Kispálhoz, mindig az ilyen külsőségek is megkülönböztették őket a szememben a nagy, intézményesedett magyar előadóktól. Bár lehet, hogy hülye vagyok, és volt már ilyen korábban is, csak nekem nem tűnt fel. Az a szimpatikus lazaság pedig, ami régen is jellemezte őket, még mindig benne van a zenekarban, ami például abból is látszott, hogy a koncert legvégén, a legnagyobb taps alatt Lovasi felengedett a színpadra egy részeg dudást, akit a biztonságiak addig visszatartottak. A taps végét már ő kapta.

Persze igazán a dalok teszik különlegessé a Kispált, azok pedig még mindig nagyszerűek, és az biztos, hogy az orfűi nagyszínpad a világon a legjobb hely arra, hogy elhangozzanak. A közönség most is óriási volt, az egész lejtőt betöltötte, és nagyon élvezte a koncertet. Igazából jogosan, mert hiába panaszkodok ennyit, összességében ez tényleg egy kiváló zenekar nagyszerű koncertje volt, aminek a legszebb pillanata ismét a Kinn állok a ház előtt és a Tegyetek el befőttet! medley-je lett. A zenekar megint eljátszotta a tematikából amúgy kilógó Zsákmányállatot is, de mindezt úgy szerette volna, hogy levonulnak, amiért a közönség elküldi őket az anyjukba, és elénekli magának a dalt, amire visszajönnek, és akkor már tényleg eljátsszák. Ez nem nagyon akart összejönni, de aztán persze csak visszajött a zenekar, és a közönség is összekapta magát a dal közben:

Egy kérdés azért maradt bennem a koncert végére. 2010-ben a Szigeten úgy éreztem, hogy nagyon szépen búcsúzott a zenekar, és aztán a visszatérésnek is örültem, és eddig szerintem jól is sikerült. Úgy érzem, hogy most még jókor láttam a zenekart, még a néhány probléma ellenére is. A kérdés csak az, hogy mi lesz egy év múlva, amikor lemegy a beígért hároméves program utolsó koncertje. Már azért is, mert 2017-ben lesz a zenekar harmincéves évfordulója, ami igazán jó koncertapropó. Az látszik, hogy a kereslet még mindig óriási rájuk, és így akár kézenfekvő is lehetne, hogy amíg így van, addig sorra adja a nosztalgiakoncerteket a zenekar. Viszont ha így lesz, akkor attól félek, hogy egy idő után azt fogom érezni egy este, hogy az a koncert már inkább nem kellett volna. Aztán remélem, hogyha mégis így lesz, akkor nem lesz igazam.


kispál és a borz koncertbeszámoló fishing on orfű



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása