2019.09.01. 10:24 – Lángoló

Ilyen is van itthon! – Igazi pattogós dal a Lemurian Folk Songstól

Lángoló Premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

lemurian.jpg

A Lemurian Folk Songs 2015 márciusán alakult Pátyon. Eleinte a község széli erdőben jammeltek, ebből fejlődött ki a formáció. 2016-os bemutatkozó EP-jüket, a Nommo-t, egy évvel követte az első LP, a Maro. Ezeket a felvételeket még igen szerény anyagi körülmények között, minimális költségvetéssel és igen sok segítséggel rögzítették, pult nélkül. A spórolás ellenére a Maro szépen futott, már két kisebb európai turnét és egy egyre növekvő rajongótábort köszönhetnek neki, eljuttatta őket a Szimpla kertbe, a Fekete Zajra és Ozorára. A térségben egyedülálló, heavy-psych-blues-t játszanak, az énekstílus miatt pedig azonnal a Jefferson Airplane jut az ember eszébe. A gitárjáték főleg a modernebb krautrock-ból merítkezik, hozzá kövér basszus, feszes dob és valami beazonosíthatatlanul hazai íz, adja a sajátos hangzást. 


lemurian folk songs #hangfoglaló2019



2019.09.01. 10:02 – Lángoló

Magam adom: Somló Dani és Horváth Renátó (a BUSH szervezői) - Itt a Hangfoglaló Program friss lejátszási listája

Lángoló Premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

hangf_spoti_magam_adom_09_a.png

Jó pár hónapja Spotify-fiókkal is bővül a Hangfoglaló Program felületeinek portfóliója. A kilenc tematikus lejátszási listával felállt oldalon minden szempontból a magyar könnyűzene és a dalok állnak a középpontban. Legutóbb már írtunk ezekről a lejátszási listákról, úgyhogy mi most csak a minden hónapban a Lángolón debütáló, picit kakukktojás listával, a Magam adom új részével foglalkozunk, amibe most Vitáris Iván, Schoblocher Barbara, a Platon Karataev, a Mörk és Lábas Viki, a Margaret Island énekesnője után Somló Dani és Horváth Renátó, a BUSH - Budapest Showcase Hub szervezői hoztak dalokat, akik természetesen pár kérdésre is válaszoltak. (A Budapest Showcase Hub 2019 az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program és a HOTS - Hungarian Oncoming Tunes zenei exportiroda támogatásával és szakmai együttműködésével valósul meg.)


magam adom budapest showcase hub hangfoglaló program #hangfoglaló2019



2019.09.01. 09:47 – Rácz Mihály

Az istenek pokoljárása – elolvastuk az új Thor képregényt

Thor: A mennydörgés istene (Fumax, 2019)

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

thormennydorog.jpg

A modern fantasy-elgondolás azon szegmensében járunk, ahol a skandináv/ó-germán mitológia és a görög/római jellegzetességei egybegyúrva öltenek testet, és ennek a legfőbb ismérve, hogy az isteneket (és viselt dolgaikat) mondhatni betűszerinti értelmezésben mozgatják úgy az alkotók, mint a világi létezésben bárki más halandót. Vagyis nem veszik figyelembe, hogy az eredeti mitológiák és őshagyományok történései minden esetben szimbolikus leírások, amik elsősorban tanítási és nevelési célzattal születtek. A Marvel-féle panteon ehhez igazodva a modern ember materiális istenképe: nincs benne Isten, csak istenek; nincs szellemi dimenzió, azaz születetlen létezés, minden keletkezett egy adott időpillanatban. Összességében hús-vér lényekről beszélhetünk – az istenek legfeljebb az anyag finomabb energiarezgéseit uralják. Valamiféle kezdeti őstojás szülte az univerzum ezen teremtményeit, azaz a megsokszorozódott kozmosz különféle csillagrendszereinek első lényei ők, akik aztán az adott világok halhatatlanjai lettek. Viszont mivel ők is születtek, ezért igazából mégsem halhatatlanok, csak jóval nagyobb léptékben élnek a különböző bolygók halandóihoz képest, sok ezer, vagy millió évek a távlataik. A szellemi dimenziók hiányának ezért következménye van: a különböző nem könnyen magyarázható képességek és mágia megléte igazából tisztázatlan gyökerű, leginkább az anyagi alkotórészek mélyebb ismerete az alapja, és időnként afféle techno-mágia.


thor



2019.09.01. 09:22 – Szponzorált Tartalom

Használt hangfalak és erősítők - a kommentekre válaszolva

Lángoló Gitárok x Netdepo 2.

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

langolocikk-2-cover.jpg

Az hangminőségről szóló írást követően egész sok visszajelzés érkezett Facebookon, ahol a legtöbben a használt, vintage termékeket javasolták egymásnak. Ez alapvetően egy nagyon jó koncepció és valóban remek ár-érték arányú szetteket lehet így összeválogatni, de sajnos nem mindig ilyen egyszerű a dolog. A személyes tapasztalataimból kiindulva összeszedtem az előnyöket, hátrányokat és lehetséges buktatókat, amire érdemes odafigyelni, ha régi hifit vásárolnál.


hifi



2019.08.30. 12:48 – _fá_

Jövő héten Mgła-koncert a Dürer Kertben

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

mgla_1.jpg

A lengyel Mgła pont olyan, mint a neve: kicsit fura, de ha az ember rájön, hogy nem rövidítésről van szó, hanem egyben kell kimondani, akkor kifejezetten jó néha magadban ismételgetni. Ráadásul azt jelenti, hogy köd! A leginkább a korai Burzum továbbgondolásában utazó zenekar elsőre inkább csak érdekesnek tűnik lemezen, aztán ha jókor kapja el a hallgatót, hirtelen rájön, hogy nem véletlenül kellett a szeptember 3-i koncertjüket átpakolni a Dürer nagytermébe: a hangulatnak minden alárendelő, szigorúan zenében és imdizsben is fekete-fehérben utazó méltóságteljes hörgés és csörömpölés megfelelő körítés mellett olyan hatást tud elérni monotóniájával, amire csak a legnagyobbak képesek.


mgla



2019.08.30. 12:34 – dankógábor

Itt egy új Mayhem-dal, jön a lemez

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

mayhem_2.jpg

Daemon címmel október 25-én jelenik meg az új Mayhem-lemez, amire most csak öt évet kellett várni, nem hetet. Mondjuk valamiért azt hittem, csak pár éve jelent meg az Esoteric Warfare, de 2014-es az, akárhogy nézem. Persze lehet az zavart meg, hogy nonstop csinált valamit a norvég-magyar-zenekar, ráadásul ha jól számolom, négyszer láttam őket az öt év alatt, szóval tényleg sűrű évek voltak. Na de most nem ez a lényeg, hanem a Worthless Abominations Destroyed című szám, ami így elsőre elég jó. Egyszerre van meg benne az ős Mayhem, és a dalszerző Teloch gitáros vezette új. Ez így egyelőre tökéletes, szóval lehet menni Bécsbe az őszi turnén, bár kétlem, hogy legkésőbb jövőre nem lépnének fel Magyarországon is.


mayhem



2019.08.30. 11:07 – Lángoló

Ma van a Lupán az Öböl Éjszakája

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

lupaobol.jpg

Az idén küllemében és tartalmában is megújult Lupa Öböl augusztus 30-án a strandolás és a bulizás egyvelegének ad teret az Öböl Éjszakáján, amikor már este 18 órától ingyenesen lehet bejönni és a remélhetőleg holdfényes éjszakában fürdőzni valamint szolíd zenei csemegékkel ünnepelni a megújult Lupa Öblöt. Az est a MadCity, a goa.hu és a Dürer Kert “strandtestvére”, a Dürer Part kollaborációjában jön létre.


lupa



2019.08.30. 10:29 – Dankó Gábor

Katarzis nélküli tökéletesség - Meghallgattuk az új Tool-lemezt

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

toolfi.jpg

Tizenegy éve megy a Lángoló. Tizenegy év alatt még soha nem volt olyan, hogy elkezdenek a Facebookon csesztetni minket, hogy mi a francért rakunk ki képet egy még meg nem jelent lemez borítójáról, mit spoilerezünk. Pedig rengeteg még meg nem jelent lemez borítóját tettük már ki a tizenegy év alatt, sőt, megjelenés előtt is írtunk már lemezről (régen csak úgy írt minden újság), de a Toolnál jutottunk el oda, hogy már ezt is lehet spoilerezni. 


tool ezt hallgasd



süti beállítások módosítása